СЕЛЕКЦІЯ IN VITRO ОЗИМОЇ М'ЯКОЇ ПШЕНИЦІ ЗА ВПЛИВУ ФУЗАРІЄВОЇ КИСЛОТИ

Автор(и)

  • Т. М. Корня Південний біотехнологічний центр в рослинництві НААН України, Україна
  • С. О. Iгнатова Південний біотехнологічний центр в рослинництві НААН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2011.1(13).70168

Ключові слова:

Fusarium graminearum, селекція in vitro, андрогенез in vitro, озима м’яка пшениця

Анотація

Виявлено, що у форм пшениц і із середньою ст ійк істю до Fusarium graminearum в культурі in vitro толерантність до фузарієвої кислоти на рівні зрілого пилку проявляється в його здатності до проростання, та на рівні мікроспор в культурі пиляків у збільшенні кількості морфогенного калусу та регенерації з нього рослин за впливу низьких концентрацій токсину. Встановлено, що за використання фузарієвої кислоти як селективного чинника в культурі пиляків пшениці можливо створювати форми подвоєних гаплоїдів із середньою стійкістю (6 балів) до захворювання пшениці, викликаного F. graminearum.

##submission.downloads##

Опубліковано

2011-03-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ