DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2016.2(34).70747

РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ГЕНІВ ЕНТЕРОЦИНІВ СЕРЕД ШТАМІВ ЕНТЕРОКОКІВ, ІЗОЛЬОВАНИХ З ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ЛЮДИНИ

І. Л. Гармашева

Анотація


Мета. Визначити наявність генів найбільш розповсюджених ентероцинів А, В і Р та порівняти спектри антагоністичної активності та наявності генів ентероцинів у штамів ентерококів, ізольованих з шлунково-кишкового тракту людей похилого віку. Методи. Полімеразна ланцюгова реакція з праймерами, специфічними до генів ентероцинів А, В і Р, та статистична обробка даних з використанням кластерного аналізу. Результати. Гени ентероцинів А, В і Р виявлено у 21 з 58 (64%) штамів ентерококів, причому у 13 штамів виявлено по два різних гени ентероцинів, а у трьох штамів – гени ентероцинів А, В і Р. Штами з вузьким спектром антагоністичної дії містили комбінації генів А/В/Р, А/В, або один з генів ентероцинів. Штами з широким спектром активності також містили від 1 до 3 генів ентероцинів. Не виявлено залежності спектру антагоністичної активності від видової належності штамів ентерококів. Наявність гену ентероцину А, комбінації генів А/В та А/В/Р були виявлені виключно у штамів виду Enterococcus faecium. Висновки. Найпоширенішими серед досліджених штамів ентерококів є ген ентероцину Р та комбінація генів А/Р. Спектр антагоністичної активності досліджених штамів не залежить від видової належності та наявності генів ентероцинів А, В і Р.


Ключові слова


ентерококи; антагоністична активність; гени ентероцинів

Повний текст:

PDF

Посилання


Harmasheva IL, Kovalenko NK. Antagonistic properties of enterococci isolated from gastrointestinal tract of long-livers. Microbiol Z. 2008;70(4):31-39.

Harmasheva IL, Kovalenko NK, Zelena LB. Identification of enterococcus strains. Microbiol Z. 2009;71(2):3-12.

Garmasheva IL, Kovalenko NK. Enterocins – diversity, properties and practical use. Microbiol Z. 2011;73(5):69-76.

Aymerich T, Holo H, Havarstein LS, Hugas M, Garriga M, Nes IF. Biochemical and genetic characterization of enterocin A from E. faecium, a new antilisterial bacteriocin in the pediocin family of bacteriocins. Appl Environ Microbiol. 1996;62(5):1676-1682.

Casaus P, Nilsen T, Cintas LM, Nes IF, Hernández PE, Holo H. Enterocin B, a new bacteriocin from Enterococcus faecium T136 which can act synergistically with enterocin A. Microbiology. 1997;143(7):2287-2294.

Cintas LM, Casaus P, Håvarstein LS, Hernández PE, Nes IF. Biochemical and genetic characterization of enterocin P, a novel sec-depend bacteriocin from Enterococcus faecium P13 with a broad antimicrobial spectrum. Appl Environ Microbiol. 1997;63(11):4321-4330.

Cintas LM, Casaus MP, Herranz C, Nes IF, Hernández PE. Review: Bacteriocins of lactic acid bacteria. Food Sci. Tech. Int. 2000;7(4): 281-305.

Cocolin L, Foschino R, Comi G, Fortina MG. Description of the bacteriocins produced by two strains of Enterococcus faecium isolated from Italian goat milk. Food Microbiol. 2007;24(7-8):752-758.

Franz CMAP, van Belkum M J, Holzapfel WH, Abriouel H and Gálvez A. Diversity of enterococcal bacteriocins and their grouping in a new classification scheme. FEMS Microbiol Rev. 2007;31(3):293-310.

Kang JH, Lee MS. Characterization of a bacteriocin produced by Enterococcus faecium GM-1 isolated from an infant. J Appl Microbiol. 2005;98(5):1169-1176.

Klaenhammer TR. Genetics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria. FEMS Microbiol Rev. 1993;12(1-3):39-86.

Moreno MRF, Callewaert R, Devreese B, Van Beeumen J and De Vuyst L. Isolation and biochemical characterisation of enterocins produced by enterococci from different sources. J Appl Microbiol. 2003;94(2):214-229.

Ogaki MB, Rocha KR, Terra MR, Furlaneto MC, Maia LF. Screening of the enterocin-encoding genes and antimicrobial activity in Enterococcus species. J Microbiol Biotechnol. 2016;doi: 10.4014/jmb.1509.09020.

Ozdemir GB, Oryaşin E, Biyik HH, Ozteber M, Bozdoğan B. Phenotypic and genotypic characterization of bacteriocins in enterococcal isolates of different sources. Indian J Microbiol. 2011;51(2):182-187.

Yost CK, Nattress F.M. The use of multiplex PCR reactions to characterize populations of lactic acid bacteria associated with meat spoilage. Lett Appl Microbiol. 2000;31(5):129-133.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Гармашева І.Л., Коваленко Н.К. Антагоністичні властивості ентерококів, виділених із шлунково-кишкового тракту довгожителів // Мікробіол. журн. – 2008. – т. 70, № 4. – С. 31–39.

Гармашева І.Л., Коваленко Н.К., Зелена Л.Б. Ідентифікація ентерококів // Мікробіол. журн. – 2009. – т. 71, № 2. – C. 3–12.

Гармашева И.Л., Коваленко Н.К. Энтероцины – разнообразие, свойства и практическое применение // Мікробіол. журн. – 2011. – т. 73, № 5. – C. 69–76.

Aymerich T., Holo H., Havarstein L.S., Hugas M., Garriga M., Nes I.F. Biochemical and genetic characterization of enterocin A from E. faecium, a new antilisterial bacteriocin in the pediocin family of bacteriocins // Appl. Environ. Microbiol. – 1996. – V. 62, № 5. – P. 1676–1682.

Casaus P., Nilsen T., Cintas L.M., Nes I.F., Hernández P.E., Holo H. Enterocin B, a new bacteriocin from Enterococcus faecium T136 which can act synergistically with enterocin A // Microbiology. – 1997. – V. 143, № 7. – P. 2287–2294.

Cintas L.M., Casaus P., Håvarstein L.S., Hernández P.E., Nes I.F. Biochemical and genetic characterization of enterocin P, a novel sec-depend bacteriocin from Enterococcus faecium P13 with a broad antimicrobial spectrum // Appl. Environ. Microbiol. – 1997. – V. 63, № 11. – P. 4321–4330.

Cintas L.M., Casaus M.P., Herranz C., Nes I.F., Hernández P.E. Review: Bacteriocins of lactic acid bacteria // Food Sci. Tech. Int. – 2001. – V. 7, № 4. – P. 281–305.

Cocolin L., Foschino R., Comi G., Fortina M.G. Description of the bacteriocins produced by two strains of Enterococcus faecium isolated from Italian goat milk // Food Microbiol. – 2007. – V. 24, № 7–8. – P. 752–758.

Franz C. M. A. P., van Belkum M. J., Holzapfel W. H., Abriouel H. and Gálvez A. Diversity of enterococcal bacteriocins and their grouping in a new classification scheme // FEMS Microbiol. Rev. – 2007. – V. 31, № 3. – P. 293–310.

Kang J.H., Lee M.S.Characterization of a bacteriocin produced by Enterococcus faecium GM-1 isolated from an infant // J. Appl. Microbiol. – 2005. – V. 98, № 5 – P. 1169–1176.

Klaenhammer T.R. Genetics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria // FEMS Microbiol. Rev. – 1993. – V. 12. № 1-3. – P. 39–86.

Moreno M.R.F., Callewaert R., Devreese B., Van Beeumen J. and De Vuyst L.Isolation and biochemical characterisation of enterocins produced by enterococci from different sources // J. Appl. Microbiol. – 2003. – V. 94, № 2. – P. 214–229.

Ogaki M.B., Rocha K.R., Terra M.R., Furlaneto M.C., Maia L.F. Screening of the enterocin-encoding genes and antimicrobial activity in Enterococcus species// J. Microbiol. Biotechnol. – 2016. – doi: 10.4014/jmb.1509.09020.

Ozdemir G.B., Oryaşin E., Biyik H.H., Ozteber M., Bozdoğan B. Phenotypic and genotypic characterization of bacteriocins in enterococcal isolates of different sources//Indian J Microbiol. – 2011. – V. 51, № 2. – P. 182–187.

Yost C.K., Nattress F.M. The use of multiplex PCR reactions to characterize populations of lactic acid bacteria associated with meat spoilage// Lett. Appl. Microbiol. – 2000. – V. 31, №5. – P. 129–133.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)

DOI 10.18524/2307-4663