РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ГЕНІВ ЕНТЕРОЦИНІВ СЕРЕД ШТАМІВ ЕНТЕРОКОКІВ, ІЗОЛЬОВАНИХ З ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ЛЮДИНИ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2016.2(34).70747Ключові слова:
ентерококи, антагоністична активність, гени ентероцинівАнотація
Мета. Визначити наявність генів найбільш розповсюджених ентероцинів А, В і Р та порівняти спектри антагоністичної активності та наявності генів ентероцинів у штамів ентерококів, ізольованих з шлунково-кишкового тракту людей похилого віку. Методи. Полімеразна ланцюгова реакція з праймерами, специфічними до генів ентероцинів А, В і Р, та статистична обробка даних з використанням кластерного аналізу. Результати. Гени ентероцинів А, В і Р виявлено у 21 з 58 (64%) штамів ентерококів, причому у 13 штамів виявлено по два різних гени ентероцинів, а у трьох штамів – гени ентероцинів А, В і Р. Штами з вузьким спектром антагоністичної дії містили комбінації генів А/В/Р, А/В, або один з генів ентероцинів. Штами з широким спектром активності також містили від 1 до 3 генів ентероцинів. Не виявлено залежності спектру антагоністичної активності від видової належності штамів ентерококів. Наявність гену ентероцину А, комбінації генів А/В та А/В/Р були виявлені виключно у штамів виду Enterococcus faecium. Висновки. Найпоширенішими серед досліджених штамів ентерококів є ген ентероцину Р та комбінація генів А/Р. Спектр антагоністичної активності досліджених штамів не залежить від видової належності та наявності генів ентероцинів А, В і Р.
Посилання
Harmasheva IL, Kovalenko NK. Antagonistic properties of enterococci isolated from gastrointestinal tract of long-livers. Microbiol Z. 2008;70(4):31-39.
Harmasheva IL, Kovalenko NK, Zelena LB. Identification of enterococcus strains. Microbiol Z. 2009;71(2):3-12.
Garmasheva IL, Kovalenko NK. Enterocins – diversity, properties and practical use. Microbiol Z. 2011;73(5):69-76.
Aymerich T, Holo H, Havarstein LS, Hugas M, Garriga M, Nes IF. Biochemical and genetic characterization of enterocin A from E. faecium, a new antilisterial bacteriocin in the pediocin family of bacteriocins. Appl Environ Microbiol. 1996;62(5):1676-1682.
Casaus P, Nilsen T, Cintas LM, Nes IF, Hernández PE, Holo H. Enterocin B, a new bacteriocin from Enterococcus faecium T136 which can act synergistically with enterocin A. Microbiology. 1997;143(7):2287-2294.
Cintas LM, Casaus P, Håvarstein LS, Hernández PE, Nes IF. Biochemical and genetic characterization of enterocin P, a novel sec-depend bacteriocin from Enterococcus faecium P13 with a broad antimicrobial spectrum. Appl Environ Microbiol. 1997;63(11):4321-4330.
Cintas LM, Casaus MP, Herranz C, Nes IF, Hernández PE. Review: Bacteriocins of lactic acid bacteria. Food Sci. Tech. Int. 2000;7(4): 281-305.
Cocolin L, Foschino R, Comi G, Fortina MG. Description of the bacteriocins produced by two strains of Enterococcus faecium isolated from Italian goat milk. Food Microbiol. 2007;24(7-8):752-758.
Franz CMAP, van Belkum M J, Holzapfel WH, Abriouel H and Gálvez A. Diversity of enterococcal bacteriocins and their grouping in a new classification scheme. FEMS Microbiol Rev. 2007;31(3):293-310.
Kang JH, Lee MS. Characterization of a bacteriocin produced by Enterococcus faecium GM-1 isolated from an infant. J Appl Microbiol. 2005;98(5):1169-1176.
Klaenhammer TR. Genetics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria. FEMS Microbiol Rev. 1993;12(1-3):39-86.
Moreno MRF, Callewaert R, Devreese B, Van Beeumen J and De Vuyst L. Isolation and biochemical characterisation of enterocins produced by enterococci from different sources. J Appl Microbiol. 2003;94(2):214-229.
Ogaki MB, Rocha KR, Terra MR, Furlaneto MC, Maia LF. Screening of the enterocin-encoding genes and antimicrobial activity in Enterococcus species. J Microbiol Biotechnol. 2016;doi: 10.4014/jmb.1509.09020.
Ozdemir GB, Oryaşin E, Biyik HH, Ozteber M, Bozdoğan B. Phenotypic and genotypic characterization of bacteriocins in enterococcal isolates of different sources. Indian J Microbiol. 2011;51(2):182-187.
Yost CK, Nattress F.M. The use of multiplex PCR reactions to characterize populations of lactic acid bacteria associated with meat spoilage. Lett Appl Microbiol. 2000;31(5):129-133.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.