РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ГЕНІВ ЕНТЕРОЦИНІВ СЕРЕД ШТАМІВ ЕНТЕРОКОКІВ, ІЗОЛЬОВАНИХ З ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ ЛЮДИНИ

Автор(и)

  • І. Л. Гармашева Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2016.2(34).70747

Ключові слова:

ентерококи, антагоністична активність, гени ентероцинів

Анотація

Мета. Визначити наявність генів найбільш розповсюджених ентероцинів А, В і Р та порівняти спектри антагоністичної активності та наявності генів ентероцинів у штамів ентерококів, ізольованих з шлунково-кишкового тракту людей похилого віку. Методи. Полімеразна ланцюгова реакція з праймерами, специфічними до генів ентероцинів А, В і Р, та статистична обробка даних з використанням кластерного аналізу. Результати. Гени ентероцинів А, В і Р виявлено у 21 з 58 (64%) штамів ентерококів, причому у 13 штамів виявлено по два різних гени ентероцинів, а у трьох штамів – гени ентероцинів А, В і Р. Штами з вузьким спектром антагоністичної дії містили комбінації генів А/В/Р, А/В, або один з генів ентероцинів. Штами з широким спектром активності також містили від 1 до 3 генів ентероцинів. Не виявлено залежності спектру антагоністичної активності від видової належності штамів ентерококів. Наявність гену ентероцину А, комбінації генів А/В та А/В/Р були виявлені виключно у штамів виду Enterococcus faecium. Висновки. Найпоширенішими серед досліджених штамів ентерококів є ген ентероцину Р та комбінація генів А/Р. Спектр антагоністичної активності досліджених штамів не залежить від видової належності та наявності генів ентероцинів А, В і Р.

Посилання

Harmasheva IL, Kovalenko NK. Antagonistic properties of enterococci isolated from gastrointestinal tract of long-livers. Microbiol Z. 2008;70(4):31-39.

Harmasheva IL, Kovalenko NK, Zelena LB. Identification of enterococcus strains. Microbiol Z. 2009;71(2):3-12.

Garmasheva IL, Kovalenko NK. Enterocins – diversity, properties and practical use. Microbiol Z. 2011;73(5):69-76.

Aymerich T, Holo H, Havarstein LS, Hugas M, Garriga M, Nes IF. Biochemical and genetic characterization of enterocin A from E. faecium, a new antilisterial bacteriocin in the pediocin family of bacteriocins. Appl Environ Microbiol. 1996;62(5):1676-1682.

Casaus P, Nilsen T, Cintas LM, Nes IF, Hernández PE, Holo H. Enterocin B, a new bacteriocin from Enterococcus faecium T136 which can act synergistically with enterocin A. Microbiology. 1997;143(7):2287-2294.

Cintas LM, Casaus P, Håvarstein LS, Hernández PE, Nes IF. Biochemical and genetic characterization of enterocin P, a novel sec-depend bacteriocin from Enterococcus faecium P13 with a broad antimicrobial spectrum. Appl Environ Microbiol. 1997;63(11):4321-4330.

Cintas LM, Casaus MP, Herranz C, Nes IF, Hernández PE. Review: Bacteriocins of lactic acid bacteria. Food Sci. Tech. Int. 2000;7(4): 281-305.

Cocolin L, Foschino R, Comi G, Fortina MG. Description of the bacteriocins produced by two strains of Enterococcus faecium isolated from Italian goat milk. Food Microbiol. 2007;24(7-8):752-758.

Franz CMAP, van Belkum M J, Holzapfel WH, Abriouel H and Gálvez A. Diversity of enterococcal bacteriocins and their grouping in a new classification scheme. FEMS Microbiol Rev. 2007;31(3):293-310.

Kang JH, Lee MS. Characterization of a bacteriocin produced by Enterococcus faecium GM-1 isolated from an infant. J Appl Microbiol. 2005;98(5):1169-1176.

Klaenhammer TR. Genetics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria. FEMS Microbiol Rev. 1993;12(1-3):39-86.

Moreno MRF, Callewaert R, Devreese B, Van Beeumen J and De Vuyst L. Isolation and biochemical characterisation of enterocins produced by enterococci from different sources. J Appl Microbiol. 2003;94(2):214-229.

Ogaki MB, Rocha KR, Terra MR, Furlaneto MC, Maia LF. Screening of the enterocin-encoding genes and antimicrobial activity in Enterococcus species. J Microbiol Biotechnol. 2016;doi: 10.4014/jmb.1509.09020.

Ozdemir GB, Oryaşin E, Biyik HH, Ozteber M, Bozdoğan B. Phenotypic and genotypic characterization of bacteriocins in enterococcal isolates of different sources. Indian J Microbiol. 2011;51(2):182-187.

Yost CK, Nattress F.M. The use of multiplex PCR reactions to characterize populations of lactic acid bacteria associated with meat spoilage. Lett Appl Microbiol. 2000;31(5):129-133.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ