СТВОРЕННЯ І ОЦІНКА БІОТЕХНОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ КОМПОЗИЦІЙ ЛАКТОБАКТЕРІЙ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2016.2(34).71793Ключові слова:
Lactobacillus strains and compositions, biotechnological properties, meat processing industryАнотація
Мета. З’ясувати біотехнологічний потенціал виділених із м’ясної сировини і колекційних штамів лактобактерій та створених за їх участі композицій. Методи. Лактобактерії із зразків м’яса виділяли шляхом пересівів проб у знежирене молоко із наступним пересівом на MRS -агар і бульйон. Колекційні штами попередньо культивували у MRS -бульйоні з 5% вмістом глюкози. Кислотоутворення визначали за активною і титрованою кислотністю; активність зсідання молока – за тривалістю утворення згустку; антагоністичну активність до колекційних умовно-патогенних і патогенних бактерій – лунково-дифузійним методом; внутрішньородовий антагонізм – методом перпендикулярних штрихів; стійкість до NaCl і фенолу при низьких плюсових температурах – за інтенсивністю росту у MRS -бульйоні; стійкість до антибіотиків – дискодифузійним методом. Результати. Із зразків м’ясної сировини виділено штами лактобактерій, котрі характеризувалися диференційними показниками активної і титрованої кислотності, швидкості зсідання молока і своєрідністю утворюваного згустку. Виділені із проб м’яса і колекційні штами лактобактерій мають варіабельну антагоністичну активність щодо тест-штамів S. aureus, E. coli, P. vulgaris, B. cereus, S. enteritidis. Визначено стійкість штамів, лактобактерії до 5,0% і 7,0% NaCl; 0,2% і 0,4% фенолу при культивуванні та антибіотиків. На основі штамів Lactobacillus sp. М6, L. delbrueckii ssp. bulgaricus 444 і L. plantarum 991 було створено 6 варіантів композицій. Найкращу антагоністичну активність, інтенсивність росту при 7,0% NaCl і 0,4% фенолу при 5 oС, стійкість до антибіотиків проявили композиції Lactobacillus sp. М6+ L. delbrueckii ssp. bulgaricus 444 у співвідношенні 2:1 і Lactobacillus sp. М6+L. plantarum 991 у такому ж співвідношенні. Висновки. Отримані результати свідчать про наявність у досліджених штамів лактобактерій біотехнологічних властивостей, вираженість і стабільність яких у композиціях збільшується. Найперспективнішими для промислової апробації є композиції Lactobacillus sp. М6+L. delbrueckii ssp. bulgaricus 444 і Lactobacillus sp. М6+L. plantarum 991 у однакових співвідношеннях 2:1.
Посилання
Bal’-Prilipko LV, Leonova BI. Analiticheskii skrining putey primineneniya bacterialnih preparatov v proizvodstve myasnih izdeliy. Nauhnii rezultat. 2015; (3): 37—44.
Basiul OV, Yamborko GV, Ivanytsia VO. Vpliv skladu zahisnih seredovisch na zberezhennya zhittezdatnosti ta biotehnologichni vlastivosti liofilizovanix bakteriy Lactobacillus plantarum ONU 315. Visnik ONU. 2014; 19, 1(34): 7—13.
Bucharin OV, Semenov AV, Cherkasov SV. Harakteristika antagonisticheskoy aktivnosti probioticheskih bakteriy pri ih vzaimodeystvii. Klin. mikrobiol. antimikrob. himioter. 2010; 12(4): 347—352.
Derzhavni sanitarni normi ta pravila “Medichni vimogi do yakosti ta bezpechnosti harchovih produktiv ta prodovolchoyi sirovini”. Kiyiv, 2014. 11.
Krus’ GN, Shaligina AM, Volokitina ZV. Metodi issledovaniya moloka і molochnih productov. Moskva: Kolos, 2000. 386.
Netrusov AI, Egorova MA, Zaharchuk LM, Kolotilova NN i dr. Praktikum po mikrobiologii: uchebnoe posobie dlya studentov visshich uchebnih zavedeniy. Moskva: Akademiya, 2005. 608.
Solov’eva AA, Zinina OV, Rebezov MB i dr. Aktualnie biotehnologicheskie resheniya v myasnoi promishlennosti. Molodoi ucheniy. 2013; 5: 105—107.
Strashnova IV. Probiotichni vlastivosti shtamiv laktobakteriy pislya trivalogo zberigannya u liofilizovanomu stani. Zbirrnik Naukovih prats’ ONAHT. 2011; 2(40): 180—185.
Ammor MS, Mayo B. Selection criteria for lactic acid bacteria to be used as functional starter cultures in dry sausage production: An update. Meat science. 2007; 76(1): 138—46.
Charteris WP, Kelly PM, Morelli L, Collins JK. Gradient diffusion antibiotic susceptibility testing of potentially probiotic lactobacilli. J. Food Prot. 2001; 64(12): 2007—14.
Kröckel L, Dederer I, Troeger K. Starter and Protective Cultures for Meat Products. Fleischwirtschaft. 2011; 91(3): 93—98.
Park HS, Lee SH, Uhm TB. Selection of microorganisms for probiotic and their characterization. Kor. J. Food Nutr. 1998; 27: 433—440.
Sanders ME. Probiotics: definition, sources, selection and uses. Clin. Infect. Dis. 2008; 46: 58—61.
Wedajo B. Lactic Acid Bacteria: Benefits, Selection Criteria and Probiotic Potential in Fermented Food. J. Prob. Health. 2015: 3—129.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Мікробіологія і біотехнологія
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.