ВПЛИВ ІНОКУЛЯНТІВ НА ФОРМУВАННЯ СИМБІОТИЧНИХ СИСТЕМ, РОЗВИТОК ХВОРОБ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ СОЇ РІЗНИХ СОРТІВ

Автор(и)

  • В. П. Миколаєвський Інститут захисту рослин НААН України, Ukraine
  • В. Г. Сергієнко Інститут захисту рослин НААН України, Ukraine
  • Л. В. Титова Інститут мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2016.3(35).78032

Ключові слова:

соєво-ризобіальний симбіоз, сорти, захворюваність, продуктивність

Анотація

У світовому землеробстві соя займає одне з перших місць серед сільськогосподарських культур за масштабами виробництва. На сьогодні значно збагатився сортовий спектр і підвищився валовий збір зерна сої, проте реалізація генетичного потенціалу сучасних сортів залишається доволі низькою. Мета. Вивчити вплив iнокулянтiв на розвиток рослин, формування симбіотичних систем, захворюваність та продуктивність сучасних сортів сої, що належать до різних груп стиглості. Методи. Мікробіологічні, газово-хроматографічний, польових досліджень, статистичної обробки. Результати. Встановлено позитивний вплив обробки насіння моно- та комплексним інокулянтами на розвиток рослин, формування симбіотичних систем, зменшення ураженості хворобами та продуктивність сої сортів Медея, Моравія та Медісон, що належать до різних груп стиглості. Показано стимулювальну дію цих інокулянтів на схожість, ріст, формування та нiтрогеназну активність нодуляційного апарату, а також урожай сої досліджуваних сортів. Висновки. Інокуляція препаратами азотфіксувальних і фосфатмобілізувальних бактерій сприяла зниженню захворюваності рослин мікозами та бактеріозами, а також підвищенню урожаю зерна на 18,4–120,0% порівняно з контролем. Найбільший приріст урожаю отримано на ранньостиглому сорті Медея за комплексної інокуляції.

Посилання

Agriculture today. Plant health: soy (Reference Edition). Ltd. “Press-Media». 2015. 152 p.

Babich AO, Babich-Poberezhna AA. Global and domestic trends in location of production and use of soy to swagger the protein problem. Feed and fodder. 2012; (71):12 – 26.

Harkavenko Yu. Oilseeds of season 2013-2014. Agribusiness today. 2013; (7): 14.

Grigorieva A. Main soybean diseases and measures to reduce of their harmfulness in the northern steppe of Ukraine. PhD thesis, Kyiv, 1996: 21.

Magomedov RD, Tsehmeystruk NG, Shelyakin VA, Ryabukha SS, Didovich SV. Influence of different strains of Rhizobium japonicum (Kircher) Buchanan on soybean yields .Oilseeds. Scientific – technical bull. of the All- Scientific Research Institute of oilseeds. 2011; 2:148-149.

Krutylo DV. Studying of soybean seeds microorganisms as one of the likely factors of BRADYRHIZOBIUM JAPONICUM distribution. Agricultural Microbiology. 2007; 6:84-91.

Krutylo DV, Kovalevska TM. Features of soybean rhizobia in different regions of Ukraine. Agroecology journal. 2003; (3): 59-63.

Koshevskyy II, Zhytkevych NV, Mytko VS. Soybean epiphytic microflora under steppes of Ukraine. Scientific Bulletin of the Uzhgorod National University. 2001; (9): 114-115.

Maslak O. Soya: the growth of production and consumption. Offer: Ukrainian journal on agribusiness. Information Monthly. 2011; (8): 52-54.

Petrenkova VP, Chernyayeva IM, Markova TYu et al. Seed infection of crops. Yur’yeva Institute of Plant of UAAS. Kharkiv. 2004. 56 p.

Potlaychuk VN, Semenov A Ya. Phytopathological seeds expertise. Plants protection. 1979; 3:25-26.

Shendryk KM. The effectiveness of biological and chemical protection from soybean root rot. Protection and Plant Quarantine: interdepartmental thematic scientific collection. 2008; 54: 494-497.

Forsberg G. Control of cereal seed-borne diseases by hot humid air seed treatment. Doctoral thesis, Swedish University of agricultural sciences, Uppsala, 2004: 48.

Hardy RW F, Burns RC, Holsten RD. Application of the acetylene-ethylene assay for measurement of nitrogen fixation.Soil. Biol. Biochem. 1973; 5(1): Р.41-83.

Harman G.E. Mechanisms of seed infection and pathogenesis / GE Harman // Phytopathology. 1983; 73(2): 326-329.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ