DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2011.1(13).90675

ВЛАСТИВОСТІ ЦЕЛЮЛАЗ, ПРОДУКОВАНИХ БАКТЕРІЯМИ РОДА BACILLUS

Л. В. Авдєєва, А. I. Осадча, І. А. Хархота

Анотація


Вивчено ензиматичні властивості різних типів целюлаз, що продукуються бацилами при глибинному культивуванні на середовищі з целюлозою. Узагальнено результати досліджень властивостей целюлаз шести найбільш активних штамів бацил. Дано аналіз впливу рН і температури на їх активність та стабільність. Встановлено, що целюлази дослі- джених штамів бацил проявляють найбільшу активність при рН від 6,0 до 7,0. Виключення складає С2 -фермент, що має рН-оптимум в більш кислій зоні − від 5,0 до 8,0. Температурний оптимум дії Сх -, Ñ1 - і С2 – фер- ментів – 50 °Ñ , целобіаза – 40 °С .

Целюлази бацил відрізнялися високою термостабільністю, яка про- являлася в широкому інтервалі температур – від 40 °С до 70 °С .


Ключові слова


целюлази; властивості; Bacillus

Повний текст:

PDF

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Авдєєва Л.В., Осадча А.I., Сафронова Л.А., Iляш В. ., Хархота М.А. Вплив рН поживного середовища на біосинтез гідролітичних ферментів у бацил // Мікробіологічний журнал. – 2010. – 72, № 5. – Ñ. 3–7.

Авдєєва Л.В., Осадча А.I., Сафронова Л.А., Iляш В. ., Хархота М.А. Синтез гідролітичних ферментів у бацилл в залежності від складу поживного середовища // Мікробіологія і біотехнологія. – 2010. – № 1. – Ñ. 44–52.

Безбородов А.М. Ферментативные процессы в биотехнологии. – М.: Наука, 2008. – 335 с.

Клесов А.А., Черноглазов В.М., Рабинович М.А., Синицын А.П. Роль адсорбционной способности эндоглюканазы в деградации криста- лической и аморфной целлюлозы // Биоорган. химия. – 1982. – Т. 8, № 5. – С. 643–651.

Маслова Н.Ф., Краморенко Е.А. Эффективность и актуальность создания новых ферментных препаратов на основе микробиологических субстанций для нормализации пищеварения // Фармаком. – 2008. – № 4. – С. 39–45.

Морозкина Е.В., Слуцкая Э.С., Федорова Т.В., Тугай Т.И., Голубева Л.И., Королева О.В. Экстремальные микроорганизмы: биохимическая адаптация и биотехнологическое применение (обзор) // Прикладная биохимия и микробиология. – 2010. – 46, № 1. – С. 5–20.

Осадчая А.И., Сафронова Л.А., Авдеева Л.В., Иляш В.М. Скрининг штаммов с высокой целлюлазной активностью // Микробиологи- ческий журнал. – 2009. – Т. 71, № 5. – С. 41–48.

Павлова И.Н., Ротанова Т.В., Жолнер Я.Г. Аминопептидаза термофильного штамма Bacillus licheniformis // Микробиологический журнал. – 1989. – Т. 51, № 2. – С. 47–52 .

Рабинович М.А., Черноглазов В.М., Клесов А.А. Классификация целлюлаз, их распространение, множественные формы и механизм действия. М.: ВИНИТИ, 1988. – 11. – С. 4–189.

Рид Дж. Ферменты в пищевой промышленности. М.: Пищевая промышленность, 1971. – 44 с.

Рухлядева А.П., Полыгалина Г.В. Методы определения активности гидролитических ферментов. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 288 с.

Соловьева И.В., Окунев О.Н., Крюкова Е.Г., Попова Н.Н., Синицын А.П., Черноглазов В.М. Нейтральные целлюлазы мицелиальных грибов: поиск продуцентов и изучение некоторых свойств // Прикладная биохимия и микробиология. – 1997. – Т. 33, № 4. – С. 388–392.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)

DOI 10.18524/2307-4663