ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ЛІПІДІВ ЕНТОМОПАТОГЕННИХ ШТАМІВ БАКТЕРІЙ РОДУ BACILLUS
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.1(37).96326Ключові слова:
Bacillus thuringiensis, Bacillus sp., жирні кислоти, ідентифікаціяАнотація
Метою досліджень був порівняльний аналіз жирнокислотного складу ліпідів ізольованих та колекційних штамів бактерій роду Bacillus. Методи. Склад жирних кислот клітинних ліпідів визначали методом газової хромато-масс-спектрометрії; обчислення середнього значення, стандартного відхилення і довірчого інтервалу здійснювали за допомогою Microsoft Excel. Результати. Вперше у жирнокислотних спектрах ізольованих Bacillus sp. та колекційних штамів Bacillus thuringiensis виявлено характерний для представників роду Bacillus набір жирних кислот з довжиною вуглецевого ланцюга від С10 до С18 атомів і зокрема великий вміст (понад 60–70% від загальної площі піків) розгалу- жених (iso- та anteiso- форм) жирних кислот. Висновки. За жирнокислотними профілями, виділені нами штами Bacillus sp. значно споріднені з колекційними штамам, що належать до виду Bacillus thuringiensis.Посилання
Krout VV, Dankevych LA, Votselko SK, Patyka VPh. Identification of new entomopathogenic strains which belongs to genus Bacillus on the basis of their key phenotypic features. Agroecological journal. 2015, 2, 112-116 (in Ukranian)
Ostapchuk AM. Molecular – biological characteristics and identification of Bacillus sp. ONU14 strains with entomopathogenic activity. Microbiology and biotechnology. 2015, 1, 6-13 (in Ukranian)
Patyka ТІ, Lеsovoy NМ, Patyka NV, Kolodjazhnyi AYu. Biocenotical approaches using entomopatogenic bacteria of Bacillus thuringiensis the season growing potatoes and storage. Mikrobiologichny zhurnal. 2016, 3, 69-77 (in Ukranian)
Safronova LA, Zelena LB, Klochko VV, Avdeeva LV, Reva ON, Pidgorskyi VS. Geno and phenotypic characteristic of Bacillus strains – components of endosporin. Mikrobiologichny zhurnal. 2012, 5, 55-65 (in Russian).
Brian BL, Gardner EW. Preparation of bacterial fatty acid methyl esters for rapid characterization by gas−luquid chromatography. Appl. Microbiol. 1967, 15 (6), 1499–1500.
Gonzalez A, Diaz R, Diaz M, Borrero Y, Bruzon RY, Carreras B, Gato R. Characterization of Bacillus thuringiensis soil isolates from Cuba, with insecticidal activity against mosquitoes. Revista de biologia tropical. 2011. 59 (3), 1007–1016.
Kaneda T. Fatty acids on the genus Bacillus: an example of branched-chain preference. Bacteriological reviews. 1977, 2, P. 391 – 418.
Slabbinck B, De Baets B, Dawyndt P, De Vos P. Towards large-scale FAMEbased bacterial species identification using machine learning techniques. Systematic and Applied Microbiology. 2009, 32, 163-176.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.