ВПЛИВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ТА BACILLUS ATROPHAEUS НА ПРОРОСТАННЯ НАСІННЯ ТА РІСТ ПРОРОСТКІВ ПШЕНИЦІ

Автор(и)

  • А. Г. Мерліч Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • Н. В. Ліманська Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна https://orcid.org/0000-0002-1940-3905
  • І. Д. Жунько Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • Д. О. Бабенко Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.1(37).96582

Ключові слова:

Lactobacillus plantarum, Bacillus atrophaeus, стимулювальна активність, пшениця, stimulation activity, wheat, стимулирующая активность, пшеница

Анотація

Мета. Вивчення впливу бактерій штамів Lactobacillus plantarum ОНУ12, ОНУ311 та Bacillus atrophaeus ОНУ528 на проростання насіння пшениці та ростові характеристики проростків. Методи. Бактеризація поверхнево простерилізованого насіння розведеними культурами з подальшим пророщуванням в вологих камерах та вимірюванням ростових характеристик проростків. Результати. Обробка L. plantarum ОНУ311 збільшувала довжини коренів проростків на 31% порівняно з контролем та стимулювальний вплив на довжину надземної частини складав 48%. Суміш бактерій штамів L. plantarum ОНУ12 та ОНУ311 збільшувала довжину коренів та надземних частин проростків на 41,1 та 52,4% відповідно, та підвищувала схожість насіння на 25%. Обробка пшениці бактеріями B. atrophaeus ОНУ528 сприяла збільшенню середньої довжини коренів на 39,7% та надземних частин проростків на 45% порівняно з контролем. Висновки. Бактерії L. plantarum, B. atrophaeus та їх суміш проявили стимулювальний вплив як на корені так і на надземні частини проростків пшениці. Вплив лактобактерій залежав як від штамів, використаних в експерименті, так і від концентрацій бактеріальних клітин.

Посилання

Dragovoz IV, Pasichnyk LA, Zhukova DA, Lapa SV, Kriuchkova LO, Avdeeva LV Antagonistic activity of strains of Bacillus amyloliquefaciens – perspective agents of biocontrol of grain crops. Mikrobiologichnyi zhurnal. 2014, 5, 76, 15 – 19 (In Ukrainian).

Zavalin AA Biopreparations, fertilizers and harvest. VNIIA, M, 2005, 302 (In Russian).

Zaharova NG Creation of biopreparations, perspective for agriculture. Uchenye zapiski Kazanskogo gosudarstvennogo universiteta. Seriia Estestvennye nauki. 2006, 148, 2, 102 – 112 (In Russian).

Lapickaia EA, Petrov VB, Nikonov EN, Kriazhevskih LA, Lapte GIu Preparation «Biotroph 600» stimulator of growth of tomatoes. Agrarnyi vestnik Urala. 2008, 5, 42 – 44 (In Russian).

Rzhevskaia VS Application of lactic acid bacteria for stimulation of germination of cucumber seeds. Tezisy dokladov vserossiiskoi nauchnoi konferencii s mezhdunarodnym uchastiem «Innovacionnye napravleniia sovremennoi phiziologii rastenii». 2013, 1 – 400 (In Russian).

Rzhevskaia VS, Oturina IP, Teplickaia LM Study of biological properties of strains of lactic acid bacteria. Uchenye zapiski Tavricheskogo nacionalnogo universiteta im. V. I. Vernadskogo, Seriia «Biologiia, chimiia». 2014, 1, 27 (66), 145 – 160 (In Russian).

Philimonov VM, Merlich AG, Limanska NV Effect of the consortium of strains Lactobacillus plantarum on growth characteristic of sprouts of salad Lactuca sativa L. Visnyk ONU. Biologiia. 2016, 21, 1(38), 143 – 152 (In Ukrainian).

Abdel-Aziz SM, Moustafa YA, and Hamed HA Lactic acid bacteria in the green biocontrol against some phytopathogenic fungi: treatment of tomato seeds. Journal of Basic and Applied Scientific Research. 2014, 4 (12), 1 – 9.

Golding A-L, Zou Y, Yang X, Flynn B, Dong Zh Plant growth promoting H2 – oxidizing bacteria as seed inoculants for cereal crops. Agricultural Sciences. 2012, 3, 4, 510 – 516.

Kang SM, Radhakrishnan R, You Y-H, Khan AL, Park J-M, Lee S-M and Lee IJ Cucumber performance is improved by inoculation with plant growth – promoting microorganisms. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B – Soil and Plant Science. 2015, 65, 1, 36 – 44.

Limanska N, Ivanytsia T, Basiul O, Krylova K, Biscola V, Chobert J-M, Ivanytsia V, Haertlé T Effect of Lactobacillus plantarum on germination and growth of tomato seedlings. Acta Physiologiae Plantarum. 2013, 35, 5, 1587-1595.

Limanska N, Korotaeva N, Biscola V, Ivanytsia T, Merlich A, Franco BDGM, Chobert GM, Ivanytsia V and Haertlé T Study of potential application of lactic acid bacteria in the control of infection caused by Agrobacterium tumefaciens. Plant Pathology & Microbiology. 2015, 6, 8, 1 – 9.

Shrestha A, Kim BS, Park DH Biological control of bacterial spot disease and plant growth – promoting effects of lactic acid bacteria on pepper. Biocontrol Science and Technology. 2014, 24, 7, 763 – 779.

http://www.findpatent.ru/patent/255/2552146.html

http://www.findpatent.ru/patent/257/2570624.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ