ВПЛИВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ТА BACILLUS ATROPHAEUS НА ПРОРОСТАННЯ НАСІННЯ ТА РІСТ ПРОРОСТКІВ ПШЕНИЦІ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4663.2017.1(37).96582Ключові слова:
Lactobacillus plantarum, Bacillus atrophaeus, стимулювальна активність, пшениця, stimulation activity, wheat, стимулирующая активность, пшеницаАнотація
Мета. Вивчення впливу бактерій штамів Lactobacillus plantarum ОНУ12, ОНУ311 та Bacillus atrophaeus ОНУ528 на проростання насіння пшениці та ростові характеристики проростків. Методи. Бактеризація поверхнево простерилізованого насіння розведеними культурами з подальшим пророщуванням в вологих камерах та вимірюванням ростових характеристик проростків. Результати. Обробка L. plantarum ОНУ311 збільшувала довжини коренів проростків на 31% порівняно з контролем та стимулювальний вплив на довжину надземної частини складав 48%. Суміш бактерій штамів L. plantarum ОНУ12 та ОНУ311 збільшувала довжину коренів та надземних частин проростків на 41,1 та 52,4% відповідно, та підвищувала схожість насіння на 25%. Обробка пшениці бактеріями B. atrophaeus ОНУ528 сприяла збільшенню середньої довжини коренів на 39,7% та надземних частин проростків на 45% порівняно з контролем. Висновки. Бактерії L. plantarum, B. atrophaeus та їх суміш проявили стимулювальний вплив як на корені так і на надземні частини проростків пшениці. Вплив лактобактерій залежав як від штамів, використаних в експерименті, так і від концентрацій бактеріальних клітин.Посилання
Dragovoz IV, Pasichnyk LA, Zhukova DA, Lapa SV, Kriuchkova LO, Avdeeva LV Antagonistic activity of strains of Bacillus amyloliquefaciens – perspective agents of biocontrol of grain crops. Mikrobiologichnyi zhurnal. 2014, 5, 76, 15 – 19 (In Ukrainian).
Zavalin AA Biopreparations, fertilizers and harvest. VNIIA, M, 2005, 302 (In Russian).
Zaharova NG Creation of biopreparations, perspective for agriculture. Uchenye zapiski Kazanskogo gosudarstvennogo universiteta. Seriia Estestvennye nauki. 2006, 148, 2, 102 – 112 (In Russian).
Lapickaia EA, Petrov VB, Nikonov EN, Kriazhevskih LA, Lapte GIu Preparation «Biotroph 600» stimulator of growth of tomatoes. Agrarnyi vestnik Urala. 2008, 5, 42 – 44 (In Russian).
Rzhevskaia VS Application of lactic acid bacteria for stimulation of germination of cucumber seeds. Tezisy dokladov vserossiiskoi nauchnoi konferencii s mezhdunarodnym uchastiem «Innovacionnye napravleniia sovremennoi phiziologii rastenii». 2013, 1 – 400 (In Russian).
Rzhevskaia VS, Oturina IP, Teplickaia LM Study of biological properties of strains of lactic acid bacteria. Uchenye zapiski Tavricheskogo nacionalnogo universiteta im. V. I. Vernadskogo, Seriia «Biologiia, chimiia». 2014, 1, 27 (66), 145 – 160 (In Russian).
Philimonov VM, Merlich AG, Limanska NV Effect of the consortium of strains Lactobacillus plantarum on growth characteristic of sprouts of salad Lactuca sativa L. Visnyk ONU. Biologiia. 2016, 21, 1(38), 143 – 152 (In Ukrainian).
Abdel-Aziz SM, Moustafa YA, and Hamed HA Lactic acid bacteria in the green biocontrol against some phytopathogenic fungi: treatment of tomato seeds. Journal of Basic and Applied Scientific Research. 2014, 4 (12), 1 – 9.
Golding A-L, Zou Y, Yang X, Flynn B, Dong Zh Plant growth promoting H2 – oxidizing bacteria as seed inoculants for cereal crops. Agricultural Sciences. 2012, 3, 4, 510 – 516.
Kang SM, Radhakrishnan R, You Y-H, Khan AL, Park J-M, Lee S-M and Lee IJ Cucumber performance is improved by inoculation with plant growth – promoting microorganisms. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B – Soil and Plant Science. 2015, 65, 1, 36 – 44.
Limanska N, Ivanytsia T, Basiul O, Krylova K, Biscola V, Chobert J-M, Ivanytsia V, Haertlé T Effect of Lactobacillus plantarum on germination and growth of tomato seedlings. Acta Physiologiae Plantarum. 2013, 35, 5, 1587-1595.
Limanska N, Korotaeva N, Biscola V, Ivanytsia T, Merlich A, Franco BDGM, Chobert GM, Ivanytsia V and Haertlé T Study of potential application of lactic acid bacteria in the control of infection caused by Agrobacterium tumefaciens. Plant Pathology & Microbiology. 2015, 6, 8, 1 – 9.
Shrestha A, Kim BS, Park DH Biological control of bacterial spot disease and plant growth – promoting effects of lactic acid bacteria on pepper. Biocontrol Science and Technology. 2014, 24, 7, 763 – 779.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Мікробіологія і біотехнологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автор передає журналу (університету) на безоплатній основі невиключні права на використання статті (на весь строк дії авторського права починаючи з моменту публікації, розміщення статті на веб-сторінці журналу, в репозитарії відкритого доступу) без одержання прибутку; на відтворення статті чи її частин в електронній формі (включаючи цифрову); виготовлення ії електронних копій для постійного архівного зберігання; виготовлення електронних копій статті для некомерційного розповсюдження; внесення статті до бази даних репозитарію; надання електронних копій статті в доступі мережі інтернет.
Автор гарантує, що у статті не використовувалися статті або авторські права, які належать третім особам; гарантує, що на момент розміщення статті на веб-сторінці, в репозитарії ОНУ лише йому належать виключні майнові права на статтю, що розміщується; майнові права на статтю ні повністю, ні в частині нікому не передано (не відчуджено), майнові права на статтю ні повністю, ні в частині не є предметом застави, судового спору або претензій з боку третіх осіб.
Автор зберігає за собою право використовувати самостійно чи передавати права на використання статті третім особам.
Автор надає журналу право на використання статті такими способами:
переробляти, адаптувати або іншим чином змінювати її за погодженням з автором; перекладати статтю у випадку, коли стаття викладена мовою іншою, ніж мова, якою передбачена публікація у виданні. Якщо журнал виявить бажання використовувати статтю іншими способами: перекладати, розміщувати повністю або частково у мережі інтернет, публікувати статтю в інших, в тому числі іноземних виданнях, включати статтю як складову частину до інших збірників, антологій, енциклопедій тощо, умови оформлюються додатковою угодою.
Автор підтверджує, що він є автором (співавтором) цієї статті; авторські права на дану статтю не передані іншому видавцю; дана стаття не була раніше опублікована у будь-якому іншому виданні до публікації її журналом.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.