ХЛОРОГЕНОВА КИСЛОТА: БIОХIМIЯ I ФIЗIОЛОГIЯ

Автор(и)

  • А. П. Левицький Iнститут стоматології АМН України; Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1966-542X
  • О. К. Вертикова Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • I. О. Селіванська Iнститут стоматології АМН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2010.2(10).98729

Ключові слова:

хлорогенова кислота, кавова кислота, біосинтез, біологічні властивості, отримання, знахождення в природі

Анотація

Хлорогенова кислота (С16Í18Î9 ) (ХГК) – це складний ефір кавової (3,4-диоксицинамової) кислоти й одного із стереоізомерів хінної кислоти. Представляє собою білу кристалічну речовину, яка легко розчинна у воді, спирті і практично нерозчинна в неполярних органічних розчинниках. Лужні розчини ХГК на повітрі стають зеленими. ХГК широко розповсюджено у природі і міститься в найбільшій кількості в кавових зернах, насінні соняшника, листях чорниці та білого тополя і корінні цикорію. Біосинтез ХГК відбуваетъся виключно в рослинах із фенілаланіну через стадію утворення шикімової кислоти. ХГК має сильні антиоксидантні, антивірусні, антибактеріальні та антигрибкові властивості, виявляє гіпоглікемічну, гіпохолестеринемічну, протиракову і гепатопротекторну дію.

##submission.downloads##

Опубліковано

2010-06-15

Номер

Розділ

ОГЛЯДОВІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ СТАТТІ