ВПЛИВ ХАРЧОВИХ ВОЛОКОН НА МІКРОБІОТУ ТОВСТОЇ КИШКИ У ЩУРІВ З АЛОКСАНОВИМ ДІАБЕТОМ

I. В. Страшнова, З. Є. Захарієва, Ю. Ю. Дуденко, А. О. Данилова, В. О. Iваниця

Анотація


Встановлено, що таксономічний склад мікробіоти товстої кишки здорових щурів і щурів з алоксановим діабетом представлений мікроорганізмами родів Lactobacillus, Escherichia, Enterococcus, Enterobacter, Staphylococcus, Proteus, Bacillus і Candida. Кількість бактерій родів Lactobacillus і Escherichia у товстій кишці здорових щурів була вищою, ніж у тварин з алоксановим діабетом, у яких у більшій кількості виявлено мікроорганізми родів Staphylococcus, Proteus, Bacillus, Candida. За споживання харчових волокон із бурякового жому як у здорових щурів, так і у щурів з алоксановим діабетом спостерігалось збільшення кількості бактерій родів Lactobacillus і Escherichia.

Ключові слова


мікроорганізми; товста кишка; щурі; алоксановий діабет; харчові волокна

Повний текст:

PDF

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Воронин А. А., Тараненко Л. А., Сидоренко С. В. Лечение дисбак- териоза кишечника у детей, больных сахарным диабетом // Антибиотики и химиотерапия. – 1999. – № 3. – С. 22–24.

Ипатова Л. Г., Кочеткова А. А., Нечаев А. П., Тарасова В. В., Филатова А. А. Пищевые волокна в продуктах питания // Пищевая промышленность. – 2007. – № 5. – С. 8–10.

Касаткина Э. П., Воронин А. А., Тараненко Л. А. Особенности микробиоценоза кишечника у детей, больных сахарным диабетом // Журн. микробиол. – 1996. – № 6. – С. 84–85.

Козыренко Ю. В. Фармакологическая коррекция нарушений би- оценоза кишечника у больных сахарным диабетом 2 типа: Дис... канд. мед. наук. – Волгоград, 2009. – 107 с.

Коршунов В. М., Ефимов Б. А., Пикина А. П. Характеристика биологических препаратов и пищевых добавок для функционального питания и коррекции микрофлоры кишечника // Журн. микробиол. – 2000. – 3. – С. 86–91.

Лапач С. Н., Чубенко А. В., Бабич П. Н. Статистические методы в медико-биологических исследованиях с использованием Excel. – К.: Морион, 2001. – 260 с.

Малкоч А. В., Бельшер С. В. Пребиотики и их роль в формировании кишечной микрофлоры // Педиатрия. – 2009. – т. 87, № 4. – С. 34–41.

Методы общей бактериологии: В 3 т. / Пер. с англ. Ф. Герхардта. – М.: Мир, 1983. – 264 с.

Пальчикова Н. А., Бгатова Н. П. Влияние приема пробиотика «Биовестин – лакто» на течение аллоксанового диабета и структуру слизистой оболочки эксперементальных животных // Бюллетень СО РАМН. – 2006. – т. 119, № 1. – С. 67–71.

Рєзніков О. Проблеми етики при проведенні експериментальних медичних і біологічних досліджень на тваринах // Вісник НАНУ. – 2001. – № 1. – С. 5–7.

 Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. – 9th ed. – Baltimore; London, 1986 – 1599 p.

Floch M. H., Hong-Curtiss J. Probiotics and functional foods in gastrointestinal disorders // Curr. Gastroenterol. Rep. – 2001. – 3, № 4. – Р. 343–350. 13. Roberfroid M. B. Prebiotics: preferential substrates for specific germs? // Am. J. Clin.Nutr. – 2001. – 73 (suppl). – Р. 406–409.





DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2010.2(10).98891

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)