ПЕКТОЛIТИЧНА АКТИВНIСТЬ БАКТЕРIЙ РОДУ BACILLUS

Л. В. Авдєєва, А. I. Осадча, Л. А. Сафронова, В. М. Iляш, М. А. Хархота

Анотація


Досліджена здатність синтезувати позаклітинні пектолітичні ферменти з широким спектром дії у 353 штамів бактерій роду Bacillus чашковим і титрувальним методами. Показано, що велика частина досліджених бактерій здатна синтезувати і виділяти в середовище полігалактуроназу (60,6% досліджених штамів), і лише 13,9% з них виділяли в середовище пектинестеразу. Встановлено, що активність пектинрозщеплюючих ферментів у бацил різна і залежить від складу поживного середовища.

Ключові слова


пектинази; бактерії роду Bacillus

Повний текст:

PDF (Русский)

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Лифшиц Д.Б. Методы определения пектолитической активности препаратов плесневых грибов // Унифицирование методов определения активности ферментных препаратов производственного назначения. К.: УкрНИИНТИ, 1967. – 42 с.

Лобанок А.Г., Астапович Н.И., Михайлова Р.В., Павловская Ж.И. Регуляция образования пектолитических и целлюлолитических ферментов микроорганизмами // Проблемы биоконверсии растительного сырья. – М.: Наука, 1986. – С. 192–214.

Лобанок А.Г., Бабицкая В.Г., Богдановская Ж.Н. Микробный синтез на основе целлюлозы : Белок и другие ценные продукты. – Минск: Наука и техника, 1988. – 261 с.

Микробные ферменты и биотехнология. Под ред. В.М. Фогарти. М.: Агропромиздат, 1986. – 208 с.

Рид Дж. Ферменты в пищевой промышленности. М.: Пищевая промышленность, 1971. – 44 с.

Фениксова Р.В. Биосинтез ферментов микроорганизмами // Ферменты микроорганизмов. М.: Наука, 1973. – 58 с.

Gierasimiuk J., Strzelczyk E. Cellulolytic and pectolytic activity of bacilli isolated from the root-free soil and the rhizosphere of different forest trees // Folia forest. pol. A. – 2003. – № 45.– Р. 15–26.

Kashyap D.R., Chandra S., Kaul A., Tewari R. Production, purification and characterzation of pectinase from a Bacillus sp. DT7 // World. J. Microbiol. and Biotechnol. – 2000. – V. 16, № 3. – Р. 277–282.

Kelly C.T., Fogarty W.M. Production and properties of polygalacturonatelyase by an alkalophilic microorganism Bacillus sp. RK9 // Сan. J. of microbiol 1978. – V. 24, № 10, – P. 1164–1172.

Li Li-heng, Lan Shi-le, Cao Xing-zhi, Xie Da-ping. Оптимальные условия для определения пектиназы и ксиланазы у Bacillus circulans // J. Hutnan. Agr. Univ. – 2005. – V. 31, № 3. – P. 304–306.

Samuel K.C., Gabriel M. Pectic Enzyme Activities of Bacteria Associated with Rotted Onions (Allium cepa) // Appl. and Environ. Microbiol. – 1981. – V. 42, № 4. – P. 585–589.

Tamburini E., Leon A.G., Perito B., Mastromei Y. Characterization of bacterial pectinolytic strains involved in the Water retting process // Envrom. Microbiol. – 2003. – V. 5, № 9. – Р. 730–736.

Ward O.P., Fograry W.M. Polygalacturonaye lyase production by Bacillus subtilis and Flavobacterium pectinovorum // Appl. Microbiol. – 1974. –V. 27. – P. 346–350.





DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2010.3(11).99033

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 2076-0558 (Print); 2307-4663 (Online)